Överlevare berättar

"Jag lever idag tack vare min syster"

- Allhelgonahelgen för två år sedan hände det vi vet händer andra men som ingen tror ska hända en själv. Frida fick ett plötsligt hjärtstopp. Systrarna Anna och Frida pratar i telefon, men Anna tyckte inte att Frida låter som hon brukar på rösten denna gång.
 
– Hon lät konstigt och plötsligt bara försvann hon i luren. Jag kände att jag bara var tvungen att åka förbi henne och se så att allt var ok, det var en ren magkänsla, berättar Anna. När Anna kommer hem till sin syster möts hon av en Frida som är helt blöt efter att ha ramlat och spillt ut vatten. Minuterna efter att Anna kommit in i huset faller hon ihop på golvet, det är där och då som Frida får ett plötsligt hjärtstopp.
 
– Jag såg hur läpparna blev blå, och jag hörde hur andningen liksom försvann. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, återger Anna. Anna har via fritidsgården hon jobbar på fått gå en kurs i hur man ska agera om olyckan är framme vid just ett hjärtstopp.
 
  - Utan kurserna i hjärt- och lungräddning hade jag definitivt inte vetat hur jag skulle hjälpa min syster i den stunden, jag hade nog blivit panikslagen men nu satt det i bakhuvudet och jag bara gjorde utan att tänka. Anna ringer SOS-alarm, kopplar på högtalartelefonen och börjar göra kompressioner, dvs sätter igång hjärt- och lungräddning guidat av SOS-alarm som hjälpte henne att räkna.
 
- Fridas ögon var helt stirriga och det skummade ur munnen, det var så fruktansvärt att se henne i det tillståndet, och sekunder och minuter kändes som timmar, förklarar Anna. Räddningstjänsten kom efter cirka 12 minuter. Brandkåren var först på plats och i väntan på ambulansen gav de Frida elchocker med hjälp av ytterligare hjärtstartare.
 
– Idag lever Frida med en hjärtstartare inopererad, en så kallad icd, som är en pacemakerfunktion fast med hjärtstartare inuti. Fridas tatuering är en kärleksförklaring och hyllning till systern – och en påminnelse om att ta vara på livet.

Frida överlevare berättar

Dead man walking

CrossFit Fabriken behöver nya reservdelar till hjärtstartare, så löd ämnesraden i ett mail som skickades till Servicia Medical.

- Jag kan inte i ord uttrycka tacksamheten till de som agerade snabbt med HLR och hjärtstartare. Utan dem skulle jag inte sitta här idag, säger Lennart.

Mitt i vad som på Crossfit språk benämns WOD (workout of the day) på sista repetionen föll han ihop.

Sedan 2013 har Lennart tränat och tävlat i Crossfit. 2016 var han 2:a i Sverige i sin grupp. Micaela träffar honom på Malmö sjukhus, bara dagar efter hjärtstoppet.