Information och råd hjärtstartare

Information och råd om hjärtstartare

På den här sidan har vi samlat råd och information för dig som vill köpa eller hyra en hjärtstartare.


Hur fungerar en hjärtstartare?

En hjärtstartare fungerar på ett sådant sätt att den analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärt-lungräddning (HLR) eller en elstöt från hjärtstartaren är nödvändig. Analysen görs genom elektroderna som placeras på bröstet. Om hjärtstartaren bedömer att en elstöt behövs ska man följa instruktionerna och ge den drabbade personen detta. Elstöten gör att det elektriska kaos som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan åter slå normalt.

Genom hjärt-lungräddning kan man för hand pumpa runt syresatt blod i kroppen. Finns inte en hjärtstartare nära till hands ska hjärt-lungräddning användas till dess att räddningstjänst eller någon annan med hjärtstartare kommer till platsen.

Lifepak CR Plus kan användas på alla


 

Hur kontrollerar man hur en hjärtstartare fungerar som den ska?

 

Hur kontrollerar man att hjärtstartaren fungerar som den ska?

Allmänt underhåll
De flesta hjärtstartare gör självtester med jämna mellanrum. Upptäcker hjärtstartaren att något är fel ska den ge en indikation om detta. Kanske håller batterierna på att ta slut och behöver bytas. Då brukar en röd lampa blinka och hjärtstartaren ger ifrån sig ljud, ungefär som en brandvarnare.

Elektroder brukar normalt hålla mellan 2-5 år, beroende på modell. Efter sitt bäst-före datum kan klistret på elektroderna ha tappat sin ”vidhäftningsförmåga”, därför behöver man själv beställa nya elektroder innan utgångsdatumet passerat.

Om man använder sin hjärtstartare i ett skarpt läge ska man byta både batterier och elektroder, något som generellt är en enkel process. Efter byte av elektroder och batterier gör hjärtstartaren ett självtest och kontrollerar att allt är som det ska och att allt sitter på plats.

Det finns mer avancerad utrustning för testning och underhåll av defibrillatorer, men det används främst på sjukhus, vårdcentraler och företagshälsovården vid testning av professionella defibrillatorer.


Varför ska man ha en hjärtstartare?

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av hjärtstopp och ungefär 5 % överlever. Med en hjärtstartare nära till hands kan den siffran i stället vara 70 %. Snabba insatser är nödvändiga; risken för dödlig utgång ökar med 10 % för varje minut som går vid ett hjärtstopp.

Följ råden ovan och utbilda dig i hjärt- lungräddning och hur hjärtstartare fungerar för att känna dig trygg med att kunna hjälpa en familjemedlem, vän, kollega eller annan person om det värsta skulle hända. Om du är intresserad av att utbilda dig kan du besöka vår sida om hlr utbildningar (vi erbjuder utbildningar både med och utan hjärtstartare).

Hjärtstartare räddar liv


Få pris på hjärtstartare

Sedan vi började med att erbjuda hjärtstartare har vi hjälpt över 1500 företag och utbildat över 15 000 personer i hjärt-lungräddning.

Ett tryggare val

8 års garanti gäller för Lifepak CR 2 och Lifepak CR Plus. Supportavtal ingår vid hyra av hjärtstartare, vid köp för endast 39 kr/månad.

Välj rätt hjärtstartare

Fyll i formuläret eller ring: 010-498 98 00 så hjälper våra kunniga rådgivare dig.

Offertförfrågan

- svar samma dag

*
*
*
*