HJÄRTSTARTARE

HYRA ELLER KÖPA EN HJÄRTSTARTARE?

Det finns två fördelar med att hyra en hjärtstartare istället för att köpa en:
- Ingen initial investering, utan endast en kostnadseffektiv hyresavgift
- Underhåll och byte av enheten ingår i ditt hyresavtal

Mer information om våra hyrespaket

Mer information om våra hjärtstartare som går att köpa

Få en offert

VAD ÄR EN DEFIBRILLATOR, ELLER EN HJÄRTSTARTARE?

En hjärtstartare, eller en "AED" som står för Automated External Defibrillator, är en enhet som återställer hjärtslag genom att skicka en elektrisk puls, eller stöt, till hjärtat. Den används för att förebygga eller korrigera arytmi; hjärtslag som är i otakt, för långsamma eller för snabba.

Defibrillatorer kan också återställa hjärtslag om hjärtat plötsligt slutar slå.
Till skillnad från manuella externa defibrillatorer, som måste användas av utbildad vårdpersonal, kan en hjärtstartare användas av personer utan erfarenhet eller kortutbildade personer.


VEM BEHÖVER EN DEFIBRILLATOR?

En defibrillator är en viktig, livräddande enhet och vårt uppdrag att göra den tillgänglig för den största delen av befolkningen. Vi tycker att alla offentliga miljöer ska ha tillgång till en defibrillator; tunnelbanestationer, postkontor, simhallar, kontor, gym, bibliotek och andra ställen där många människor tenderar att samlas.

Det är ett delat ansvar mellan kommuner, företagare och anläggningschefer att säkra sina lokaler och göra rätt investeringar för sina användare eller anställda. Som privatperson kan du såklart även själv äga en defibrillator om du är i riskzonen vad gäller hjärtstopp eller har hjärtrelaterade sjukdomar.


VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG INSTALLERAR EN NY HJÄRTSTARTARE?

  • Placera hjärtstartaren på ett lättillgängligt ställe. Studier visar att chansen till överlevnad maximeras om hjärtstartaren används inom de första tre minuterna från det att någon får hjärtstopp.
  • Se till att hjärtstartaren är synlig och att folk känner till att den finns där.
  • Informera din personal om hjärtstartarplatsen och skicka ut information om detta. Synliga skyltar hjälper också till att spara tid när enheten väl behövs.
  • Skydda hjärtstartaren från kallt väder, hög luftfuktighet och andra yttre påfrestningar. Det bör också vara säkert mot manipulering, stöld eller vandalism.

ÄR DET RISKFYLLT ATT ANVÄNDA EN HJÄRTSTARTARE NÄR DET INTE BEHÖVS?

En hjärtstartare är utformad för att ge en elektrisk stöt genom bröstet till hjärtat. Att använda det på en person som upplever hjärtstillestånd - en plötslig förlust av hjärtfunktion - kan rädda personens liv. Men även om problemet inte är hjärtstopp, är det mycket osannolikt att hjärtstartaren orsakar skada.

Hjärtstartaren ger ifrån sig stegvisa visuella röstmeddelanden för att även personer utan förkunskap ska kunna använda enheten korrekt. Den inkluderar dessutom en säkerhetsfunktion som förhindrar onödiga stötar.

En hjärtstartare innehåller två klibbiga dynor med sensorer (elektroder) som du placerar på vardera sidan om den medvetslösa personens nakna bröst. Dessa elektroder känner av hjärtrytmen som sedan analyseras av en dator för att avgöra om en chock behövs.

Till skillnad mot vad många tror "startar" inte chocken hjärtat, istället fungerar den genom att återställa hjärtats normala rytm.


ÄR EN DEFIBRILLATOR BÄTTRE ÄN HLR?

HLR står för hjärt-och-lungräddning. Det är ett akutförfarande som består av andning från mun till mun och bröstkompressioner. HLR med räddningsandning gör att syresatt blod kan cirkulera till vitala organ som hjärnan och hjärtat. HLR kan också hålla en person vid liv tills vidare behandling kan ges för att hjälpa offret vid hjärtstillestånd.

Studier visar att när hjärt- och lungräddning (HLR) görs direkt - och korrekt - räddar det liv. Chansen att det händer är dock inte så stor. Vissa studier har visat att så få som 1 av 20 personer som har hjärtstillestånd utanför sjukhus överlever, även med HLR.

En hjärtstartare analyserar hjärtats aktivitet. Om den har utvecklat en dödlig rytm, eller inte slår alls, ger maskinen ifrån sig en elektrisk stöt för att få hjärtat att slå normalt igen. American Health Letter rapporterar att överlevnadsgraden för personer som får HLR och defibrillering är ungefär 1 av 4 personer.