HJÄRTSTARTARE

HYRA ELLER KÖPA EN HJÄRTSTARTARE?

Det finns flera fördelar med att hyra en hjärtstartare istället för att köpa en:
- Ingen initial investering, utan endast en kostnadseffektiv hyresavgift
- Underhåll och byte av enheten ingår i ditt hyresavtal
- Om du använder hjärtstartaren ingår elektrod, du vet vad det kostar.

Mer information om våra hyrespaket

Mer information om våra hjärtstartare som går att köpa

Få en offert

VAD ÄR EN DEFIBRILLATOR, ELLER EN HJÄRTSTARTARE?

En hjärtstartare, eller en "AED" som står för Automated External Defibrillator, är en enhet som kan starta om hjärtat om man drabbas av plötsligt hjärtstopp, d v s ett elektriskt kaos som gör att hjärtat inte kan slå effektivt. För varje minut som går utan hjälp minskar chansen att överleva med 10 procent. En hjärtstartare är det enda effektiva sättet att häva ett hjärtstopp.

Till skillnad från manuella externa defibrillatorer, som måste användas av utbildad vårdpersonal, kan en hjärtstartare användas av personer utan erfarenhet eller kortutbildade personer.


VEM BEHÖVER EN DEFIBRILLATOR?

En defibrillator/hjärtstartare är en viktig, livräddande enhet och vårt uppdrag att göra den tillgänglig för den största delen av befolkningen. Vi tycker att alla offentliga miljöer ska ha tillgång till en defibrillator; tunnelbanestationer, postkontor, simhallar, kontor, gym, bibliotek och andra ställen där många människor tenderar att samlas. Den behövs också i våra boendemiljöer - och borde finnas i många fler samfälligheter och bostadsrättsföreningar. Det är i boendemiljön som de flesta hjärtstoppen inträffar.

Det är ett delat ansvar mellan kommuner, företagare, anläggningschefer och fastighetsägare att säkra sina lokaler och göra rätt investeringar för sina användare eller anställda. Som privatperson kan du såklart även själv äga en defibrillator om du är i riskzonen vad gäller hjärtstopp eller har hjärtrelaterade sjukdomar.


VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG INSTALLERAR EN NY HJÄRTSTARTARE?

  • Placera hjärtstartaren på ett lättillgängligt ställe. Studier visar att chansen till överlevnad maximeras om hjärtstartaren används inom de första tre minuterna från det att någon får hjärtstopp.
  • Se till att hjärtstartaren är synlig och att folk känner till att den finns där.
  • Informera din personal om hjärtstartarplatsen och skicka ut information om detta. Synliga skyltar hjälper också till att spara tid när enheten väl behövs.
  • Skydda hjärtstartaren från kallt väder, hög luftfuktighet och andra yttre påfrestningar. Det bör också vara säkert mot manipulering, stöld eller vandalism.
  • Finns det utbildade personer i närheten av hjärtstartaren - som kan hjärt-lungräddning? Om inte, se till att det finns personer med aktuell utbildning!

ÄR DET RISKFYLLT ATT ANVÄNDA EN HJÄRTSTARTARE NÄR DET INTE BEHÖVS?

En hjärtstartare analyserar hjärtrytmen och avgör om en elektrisk stöt ska genereras till hjärtat. Att använda det på en person som fått plötsligt hjärtstopp kan rädda personens liv. Men även om problemet inte är hjärtstopp, och det inte finns en rytm som hjärtstartaren kan defibrillera kommer hjärtstartaren heller inte avge någon stöt. Du kan alltså inte skada en person genom att använda hjärtstartaren.

Hjärtstartaren ger ifrån sig stegvisa visuella röstmeddelanden för att även personer utan förkunskap ska kunna använda enheten korrekt. Den inkluderar dessutom en säkerhetsfunktion som förhindrar onödiga stötar.

En hjärtstartare innehåller två klibbiga dynor med sensorer (elektroder) som du placerar på den medvetslösa personens nakna bröst enligt bilder som finns på elektroderna. Dessa elektroder känner av hjärtrytmen som sedan analyseras av en dator för att avgöra om en chock behövs.

Till skillnad mot vad många tror "startar" inte chocken hjärtat, istället fungerar den genom att återställa hjärtats normala rytm.


ÄR EN DEFIBRILLATOR BÄTTRE ÄN HLR?

HLR står för hjärt-och-lungräddning. Det är en första hjälp som består av andning från mun till mun och bröstkompressioner. HLR med inblåsningar gör att syresatt blod kan cirkulera till vitala organ som hjärnan och hjärtat. HLR kan också hålla en person vid liv tills vidare behandling kan ges för att hjälpa offret vid ett hjärtstopp.

Det är kombinationen av bra utförd HLR och en hjärtstartare som räddar liv. Båda behövs. HLR köper tid tills personen kommer under behandling och hjärtstartaren kan återställa hjärtats rytm till att bli effektiv igen.