HUR FUNGERAR EN HJÄRTSTARTARE?
INNEHÅLL:
Hur du använder en hjärtstartare
Hur du kontrollerar att hjärtstartaren fungerar
Hur en hjärtstartare fungerar
Vad händer i kroppen när hjärtstartaren jobbar
HUR DU ANVÄNDER EN HJÄRTSTARTARE
- Starta hjärtstartaren
- Fäst elektroderna på bröstet enligt illustrationen
- När båda elektroderna är på plats börjar hjärtstartaren analysera hjärtrytmen
- Hjärtstartaren kommer rekommendera antingen hjärt-lungräddning eller defibrillering (strömstöt).
- Om hjärtstartaren hittar en defibrillerbar rytm, t ex ett kammarflimmer, under analysen kan strömstöt ges.
- Om hjärtstartaren inte hittar en defibrillerbar rytm, fortsätt med hjärt-lungräddning så länge personen inte andas normalt.
När hjärtstartaren har gett defibrillering påbörjar du hjärt-lungräddning och fortsätter i två minuter. När två minuter gått så analyserar hjärtstartaren rytmen igen. Fortsätt att följa hjärtstartarens instruktioner och ge HLR med så få uppehåll som möjligt. Detta upprepas tills dess att ambulansen kommer eller personen uppvisar tydliga livstecken.
HUR KONTROLLERAR MAN ATT HJÄRTSTARTAREN FUNGERAR SOM DEN SKA?
Batterier
En hjärtstartare ska göra självtester med jämna mellanrum. Upptäcker hjärtstartaren att något är fel ska den ge en indikation om detta. Kanske håller batterierna på att ta slut och behöver bytas. Då brukar en röd lampa blinka och hjärtstartaren ge ifrån sig pipande varningsljud.
Elektroder
Elektroder brukar normalt hålla mellan 2-5 år beroende på modell. Efter sitt bäst-före datum kan klistret på elektroderna ha tappat sin "vidhäftningsförmåga", därför behöver man själv beställa nya elektroder innan utgångsdatumet passerat.
Efter användning
Om man använder sin hjärtstartare i ett skarpt läge måste man alltid byta elektroder och ibland även batterier, något som generellt är en enkel process. Efter byte av elektroder och batterier gör hjärtstartaren ett självtest och kontrollerar att allt är som det ska och att allt sitter på plats.
HUR HJÄRTSTARTAREN FUNGERAR
Vad gör en hjärtstartare?
En hjärtstartare skickar strömstötar genom bröstkorgen och hjärtat för att få hjärtslagen att återgå till sin normala rytm, detta kallas för defibrillering. Målet med strömstöten är att få hjärtat att slå som vanligt efter ett hjärtstillestånd.
När används en hjärtstartare?
Om en person får plötsligt hjärtstopp kan hjärtstartaren användas för att få hjärtslagen att återgå till sin normala rytm. Hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt hamnar i ett elektriskt kaos, stannar och slutar pumpa runt blodet i kroppen, ofta till följd av problem med hjärtats elektriska impulser. När hjärtat slutar pumpa runt blodet i kroppen så får hjärnan syrebrist vilket resulterar i att personen slutar andas eller blir medvetslös. Detta är mycket allvarligt då både hjärna och andra organ kan ta skada om detta fortgår utan att hjärtat återgår till normal rytm.
Symptom på plötsligt hjärtstopp är drastiska och inkluderar bland annat att personen:
- Slutar andas eller andas inte normalt
- Tappar medvetandet
- Faller ihop
I vissa fall kan det finnas tecken eller symptom på hjärtstopp innan det inträffar. Det kan bland annat vara:
- Bröstsmärtor
- Andfåddhet
- Hjärtklappning
- Orkeslöshet
Hjärtstopp är livshotande och kräver omedelbara medicinska åtgärder. Ring först 112 och följ sedan instruktionerna på hjärtstartaren. Automatiska hjärtstartare (AED) är designade för att användas av personer utan förkunskaper.
VAD HÄNDER I KROPPEN NÄR HJÄRTSTARTAREN JOBBAR?
Även om vi sett personer på film som fått strömstötar när hjärtat slutat slå och kanske hört talas om människor som drabbats så är det en ovanligt att se i riktiga livet och är förstås en omskakande upplevelse. Det kan vara svårt att förstå vad det är som händer om någon i din närhet faller ihop, därför kan det vara att vara medveten om vad som händer i kroppen och varför hjärtstopp uppstår.
När någon faller ihop på grund av hjärtstopp så är det ofta p g a att hjärtat får felaktiga elektriska impulser som gör att det istället börjar flimra i kamrarna av hjärtat. Detta kallas ventrikelflimmer eller hjärtflimmer. Det enda effektiva sättet att starta upp hjärtat igen och få tillbaka hjärtslagen på en normal nivå är att skicka strömstötar genom bröstkorgen, vilket är precis vad en hjärtstartare gör.
Så vad händer egentligen med ditt hjärta?
Som namnet antyder hjälper hjärtstartaren till att starta upp hjärtat och få igång hjärtslagen efter ett hjärtstopp. Förenklat skapar hjärtstartaren en medelhög elektronisk spänning (cirka 200-1000 volt) vilket genererar en elektrisk ström som passerar genom hjärtat. Chocken från detta startar hjärtat så det börjar slå normalt igen. Den elektriska energi som hjärtat mottar är på cirka 300 joule. Det är ungefär lika mycket ström som behövs för att hålla en 100 watts lampa tänd i tre sekunder.
Få pris på hjärtstartare
Sedan vi började med att erbjuda hjärtstartare har vi hjälpt över 1500 företag och utbildat över 15 000 personer i hjärt-lungräddning.
Ett tryggare val
8 års garanti gäller för Lifepak CR 2 och Samaritan PAD. Supportavtal ingår vid hyra av hjärtstartare, vid köp för endast 39 kr/månad.
Välj rätt hjärtstartare
Fyll i formuläret eller ring: 010-172 22 00 så hjälper våra kunniga rådgivare dig.