HUR DU ANVÄNDER EN HJÄRTSTARTARE

 • Starta hjärtstartaren
 • Fäst elektroderna på bröstet enligt illustrationen
 • När båda elektroderna är på plats börjar hjärtstartaren analysera hjärtrytmen
 • Hjärtstartaren kommer rekommendera antingen hjärt-lungräddning eller defibrillering (strömstöt).
 • Om hjärtstartaren hittar kammarflimmer under analysen kan strömstöt ges.
 • Om hjärtstartaren inte hittar kammarflimmer, fortsätt med hjärt-lungräddning så länge personen inte andas normalt.

När hjärtstartaren har gett defibrillering påbörjar du hjärt-lungräddning och fortsätter i två minuter. När två minuter gått så analyserar hjärtstartaren pulsen igen och sedan påbörjar du om nödvändigt samma behandling en gång till. Detta upprepas tills dess att ambulansen kommer eller personen uppvisar tydliga livstecken.


 

 

HUR KONTROLLERAR MAN ATT HJÄRTSTARTAREN FUNGERAR SOM DEN SKA?

Batterier
De flesta hjärtstartare gör självtester med jämna mellanrum. Upptäcker hjärtstartaren att något är fel ska den ge en indikation om detta. Kanske håller batterierna på att ta slut och behöver bytas. Då brukar en röd lampa blinka och hjärtstartaren ger ifrån sig ljud, ungefär som en brandvarnare.

Elektroder
Elektroder brukar normalt hålla mellan 2-5 år beroende på modell. Efter sitt bäst-före datum kan klistret på elektroderna ha tappat sin "vidhäftningsförmåga", därför behöver man själv beställa nya elektroder innan utgångsdatumet passerat.

Efter användning
Om man använder sin hjärtstartare i ett skarpt läge ska man byta både batterier och elektroder, något som generellt är en enkel process. Efter byte av elektroder och batterier gör hjärtstartaren ett självtest och kontrollerar att allt är som det ska och att allt sitter på plats.

Avancerade tester
Det finns mer avancerad utrustning för testning och underhåll av defibrillatorer, men det används främst på sjukhus, vårdcentraler och företagshälsovården vid testning av professionella defibrillatorer.


HUR HJÄRTSTARTAREN FUNGERAR

Vad gör en hjärtstartare?
En hjärtstartare skickar strömstötar genom bröstkorgen för att få hjärtslagen att återgå till sin normala rytm, detta kallas för defibrillering. Målet med strömstöten är att få hjärtat att slå som vanligt efter ett hjärtstillestånd.

När används en hjärtstartare?
Om en person får plötsligt hjärtstopp kan hjärtstartaren användas för att få hjärtslagen att återgå till sin normala rytm. Hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt stannar och slutar pumpa runt blodet i kroppen, ofta till följd av problem med hjärtats elektriska impulser. När hjärtat slutar pumpa runt blodet i kroppen så får hjärnan syrebrist vilket resulterar i att personen slutar andas eller blir medvetslös. Detta är mycket allvarligt då både hjärna och andra organ kan ta skada om detta fortgår utan att hjärtat återgår till normal rytm.

Symptom på plötsligt hjärtstopp är drastiska och inkluderar bland annat att personen:

 • Slutar andas
 • Tappar pulsen
 • Tappar medvetandet
 • Faller ihop

I vissa fall kan det finnas tecken eller symptom på hjärtstopp innan det inträffar. Det kan bland annat vara:

 • Bröstsmärtor
 • Andfåddhet
 • Hjärtklappning
 • Orkeslöshet

Hjärtstopp är livshotande och kräver omedelbara medicinska åtgärder. Ring först 112 och följ sedan instruktionerna på hjärtstartaren. Automatiska hjärtstartare (AED) är designade för att användas av personer utan förkunskaper.


 

 

VAD HÄNDER I KROPPEN NÄR DU HJÄRTSTARTAREN JOBBAR?

Om någon i vår närhet drabbas av hjärtstopp kan det kännas läskigt. Även om vi sett personer på film som fått strömstötar när hjärtat slutat slå och kanske hört talas om människor som drabbats så är det en ovanligt att se i riktiga livet. Det kan vara svårt att förstå vad det är som händer om någon i din närhet faller ihop, därför kan det vara att vara medveten om vad som händer i kroppen och varför hjärtstopp uppstår.

När någon faller ihop på grund av hjärtstopp så är det oftast för att hjärtat inte kan pumpa runt blodet, då hjärtat får olika elektriska impulser som gör att det istället börjar flimra i kamrarna av hjärtat. Detta kallas ventrikelflimmer eller hjärtflimmer. Ett av de mest effektiva sätten att starta upp hjärtat igen och få tillbaka hjärtslagen på en normal nivå är att skicka strömstötar genom bröstkorgen, vilket är precis vad en hjärtstartare gör.

Så vad händer egentligen med ditt hjärta?
Som namnet antyder hjälper hjärtstartaren till att starta upp hjärtat och få igång hjärtslagen efter ett hjärtstopp. Förenklat skapar hjärtstartaren en medelhög elektronisk spänning (cirka 200-1000 volt) vilket genererar en elektrisk ström som passerar genom hjärtat. Chocken från detta startar hjärtat så det börjar slå normalt igen. Den elektriska energi som hjärtat mottar är på cirka 300 joule. Det är ungefär lika mycket ström som behövs för att hålla en 100 watts lampa tänd i tre sekunder.

Du har säkert sett en läkare använda en hjärtstartare i en film eller TV-serie tidigare. Det är den maskin läkaren tar fram när patientens puls försvinner och hen försöker få igång hjärtat igen genom elstötar. Läkaren tar då fram två metallhandtag som ger elstötar, för att patienten ska få tillbaka pulsen och vakna igen. Hjärtstartaren som du ser på film består av en elcentral och två metallplattor, som efter att de laddats med ström pressas mot patientens bröst. För att patienten inte ska få brännskador och behandlingen med hjärtstartaren ska vara så effektiv som möjligt är det viktigt att läkaren placerar plattorna på rätt ställe. Läkaren har då handskar på sig för att undvika att få en stöt själv. För att behandlingen ska vara effektiv som möjligt behöver plattorna få god kontakt med huden och därför appliceras ofta en gel på patientens bröst innan läkaren påbörjar behandlingen.

Få pris på hjärtstartare

Sedan vi började med att erbjuda hjärtstartare har vi hjälpt över 1500 företag och utbildat över 15 000 personer i hjärt-lungräddning.

Ett tryggare val

8 års garanti gäller för Lifepak CR 2 och Samaritan PAD. Supportavtal ingår vid hyra av hjärtstartare, vid köp för endast 39 kr/månad.

Välj rätt hjärtstartare

Fyll i formuläret eller ring: 010-498 98 00 så hjälper våra kunniga rådgivare dig.

Offertförfrågan

- svar samma dag