Var finns hjärtstartare i din stad?

När ett hjärtstopp sker är det viktigt att behålla lugnet och agera. Genom att gå en kurs i hjärt-lungräddning, veta hur en hjärtstartare fungerar och var närmsta hjärtstartare finns är man så förberedd som man kan vara. Genom övning och repetition är det enklare att hantera den akuta situation som eventuellt sker framför ögonen på en eller i ens närhet. Det kan vara en familjemedlem eller kollega som drabbas, då vill man inte stå handfallen.

Snabba insatser är kritiskt för chansen att överleva. Det är bara en hjärtstartare som kan få stopp på ett elektriskt kaos i hjärtat, och med en hjärtstartare i närheten överlever ungefär 70% som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

 

Hjärtstartarregistret

Hjärtstartarregistret är ett initiativ av Svenska HLR Rådet och Civilförsvarsförbundet där Hjärt-Lungfonden är en nära samarbetspartner. Registret är nationellt för hjärtstartare som finns utanför sjukhus, det vill säga privata och publika hjärtstartare som kan finnas på kontor och publika platser.

Det är frivilligt och kostnadsfritt att registrera sin hjärtstartare hos Hjärtstartarregistret, och syftet är att samla och sprida information om tillgängligheten för hjärtstartare.

Registrera din hjärtstartare här: www.hjartstartarregistret.se

 

Appen Rädda Hjärtat

Ladda ner appen Rädda Hjärtat till din telefon för att lära dig hjärt-lungräddning och hitta hjärtstartare i din närhet:

Klicka här för att komma till iTunes och ladda ner appen för iPhone
Klicka här för att komma till iTunes och ladda ner appen för Android

 

Kan du kedjan som räddar liv?

Kedjan som räddar liv