SPF Skinnarbygd lär sig rädda liv

Dalarnas Tidning skriver idag om SPF Skinnarbygd som på det senaste medlemsmötet hade hjärt-lungräddning (HLR) på temat.

Svein Aune, ambulansförare och instruktör i hjärt-lungräddning, höll i teori och praktiska övningar. Föreningen äger en hjärtstartare sedan tidigare men det behövs löpande utbildning i hur hjärtstarten fungerar och hur hjärt-lungräddning går till för att vara beredda om ett plötsligt hjärtstopp skulle inträffa på riktigt.

Genom Servicia Medical erbjuder SPF Seniorerna sina medlemmar rabatterat pris på hjärtstartare och utbildning i hjärt-lungräddning. Klicka här för att ta del av erbjudandet

– Varje sekund är viktig. Larma 112, kolla om personen är kontaktbar, om inte börja HLR omedelbart, uppmanar Svein Aune.

HLR görs med 30 bröstkompressioner i ett tempo om 100-120 tryck per minut, följt av två inblåsningar. Om hjärtstartare finns i närheten ska den tas fram och elektroder ska placeras på den drabbades bröst för att analysera hjärtats rytm. Med hjälp av en inspelad röst talar hjärtstartaren om vad som behöver göras; fortsatt hjärt-lungräddning eller att ge en strömstöt till hjärtat.

– Så ska man fortsätta tills ambulansen kommer. Den snabba insatsen kan vara avgörande för utgången av hjärtstilleståndet, berättade Svein Aune.

Slutsatsen av mötet där 40 av medlemmarna deltog var att den här typen av utbildning bör vara ständigt återkommande för att upprätthålla de livsviktiga kunskaperna om hjärt-lungräddning.

Originalartikel från www.dt.se