Livräddning med hjärtstartare under skivstångspass

 

Livräddningsinsats vid plötsligt hjärtstopp på skivstångspass

 

I maj 2016 föll en man i 45-års åldern plötsligt ihop under ett träningspass i skivstång på Friskis & Svettis i Örebro. Det var när ledaren under passets gång gick runt och kontrollerade att deltagarna gjorde sina övningar rätt som mannen föll ihop medvetslös och med kramp. Passets ledare Marcus Lundell -som även är chef för akutmottagningen på Örebro Sjukhus- avslutade omedelbart passet och skickade ut alla deltagare förutom två personer som stannade kvar för att påbörja livräddningsinsatsen.

Vid en första kontroll av mannen hade han puls men detta ändrades snabbt till ingen andning och ingen puls varvid de närvarande påbörjade HLR (hjärt-lungräddning). Under tiden hämtades hjärtstartaren Zoll AED Plus som fanns på plats, samt att man larmade 112 för ambulans.

Hela förloppet gick mycket snabbt och uppskattningsvis fick mannen redan inom en minut från det konstaterade hjärtstoppet en chock från hjärtstartaren. Han fick då omedelbart puls igen, men var ännu medvetslös när räddningstjänsten kom dit 5 – 6 minuter efter larm.

När räddningstjänsten  tog över livräddningsinsatsen bytte de till ambulansens hjärtstartare. Redan efter ett par timmar ringde sjukhuset till Friskis & Svettis och meddelade att mannen klarat sig och var vid medvetande igen. Sjukhuset undrade även om leverantören av hjärtstartaren kunde hjälpa till att ta fram data från hur hjärtstartaren använts och hur den gjort analys under livräddningsinsatsen.  De berömde även snabba insatsen som gjordes på plats då den säkerligen var avgörande för att mannen klarat sig så pass bra.

Redan dagen efter var mannens bror på plats och hämtade lite av mannens saker och meddelade då även att han nu mådde betydligt bättre.

Det enda mannen själv minns av händelsen är att han kände ett lätt illamående innan han föll ihop. Han kände ingen som helst smärta av själva hjärtstoppet. Läkaren som behandlat honom säger även att han inte som det oftast blir, fått någon ärrbildning på själva hjärtat efter hjärtstoppet. En teori finns att det skulle kunna röra sig om en hjärtmuskelinflammation. Loggarna från hjärtstartaren kan eventuellt bringa klarhet i vad som låg bakom hjärtstoppet, d v s om det rörde sig om ventrikelflimmer eller ventrikeltakyardi som är de två former av hjärtstopp som är behandlingsbara med en elchock.

Vi som leverantör är oerhört stolta att hjärtstartaren spelat en roll i en livräddningsinsats och kan inte nog betona vikten av att ha en sådan på plats när olyckan är framme. Något som även gjorde att livräddningen blev så lyckad var att personerna på plats har vetat exakt hur man ska agera vid ett plötsligt hjärtstopp.